Psí výběh Brno-Vinohrady

Participativní rozpočet Brno

Brno v roce 2017 spustilo projekt Dáme na Vás, ve kterém sbírá nápady od svých občanů na vylepšení našeho města. Pokud má někdo námět na něco, co by se mohlo v Brně postavit, uspořádat, vylepšit nebo revitalizovat, má možnost svůj nápad jednoduchou cestou přihlásit do projektu - stačí sepsat stručný popis projektu, udělat nástřel rozpočtu a je to. Aby se město začalo projektem zabývat, potřebuje člověk 300 lajků nebo 30 podpisů od Brňáků. Po získání podpory projekt projde posouzením, zda je realizovatelný a pokud ano, postupuje do závěrečného hlasování. V tom se rozhodne, opět podle hlasů Brňáků, které projekty se budou realizovat.

Po prvním ročníku, ve kterém se nakonec vybralo 16 projektů, které by se měly v letošním roce (2018) začít realizovat, byl v únoru spuštěn ročník druhý. Vzhledem k tomu, že bydlím na brněnských Vinohradech a přijde mi, že je tady spoustu věcí ke zlepšení, rozhodl jsem se přispět svou troškou do mlýna a vypracovat návrh na psí výběh, který tady na Vinohradech chybí. V okolních městských částech se už několik výběhů vybudovalo a myslím si, že svou funkci plní perfektně. Lidé mohou své pejsky vypustit v oploceném výběhu, beze strachu, že jim někam utečou, což má za důsledek méně na volno puštěných pejsků na sídlišti samotném. Pejskaři mají své místo, kam s pejsky zajít a ti, kteří pejsky nemusí, mohou být o to víc v klidu, jelikož místo v ulicích pejsci lítají a blbnou právě ve výběhu.

Psí výběh na Vinohradech

Vinohradům, jakožto hustě zastavenému sídlišti dle mého psí výběh citelně chybí, jelikož zde není žádné větší prostranství, kde by bylo možné psy venčit, aniž by měl člověk obavy s možnou kolizí s automobily a byl alespoň trochu mimo panelákovou zástavbu a cítil se jako v přírodě. V okolních městských částech v posledních letech pěkné psí výběhy vznikly a všichni si je chválí. Spoustu místních pejskařů si tak přeje, aby psí výběh existoval i zde na Vinohradech.

Abych byl přesný, na Vinohradech psí výběh existuje. Nachází se za bývalou ZŠ na Bzenecké ulici, ale je to jen kus louky, bez jakéhokoliv oplocení, pouze s jedním košem na odpadky, na kterém je cedule “Výběh pro psy” a pro mě prapodivnými dřevěnými konstrukcemi, nad jejichž významem stále bádám - snad opěrné “lavičky”, překážky pro medvědy… netuším. Zkuste si tipnout sami, viz foto níže.

vybeh_stavajici

Pro tento výběh nevýběh jsem se pokusil navrhnout novou podobu. Původně jsem chtěl pro návrh využít veškeré volné prostranství na stávajícím místě, kde by výběh mohl mít plochu zhruba 1500 m2.

vybeh_puvodni_navrh vybeh_puvodni_navrh

Bohužel jsem zjistil, že ne všechny pozemky na tomto místě jsou města Brna a tak bylo nutné projekt předělat na menší, zhruba 879 m2 velký výběh. Ten je již čistě na pozemcích města.

vybeh_mapa_rozmery

Výběh bude oplocený (asi 126 metrů plotu) s jednou brankou s přístupem od cesty. Na cestě by se nově vybudoval bezbariérový přechod, aby se do výběhu dostali i lidé s omezenou možností pohybu.

vybeh_navrh

Přístupová cesta by byla vydlážděna zámkovou dlažbou, stejně tak jako malý ostrůvek uvnitř výběhu (36 m2), podél jehož okraje by byly dvě lavičky a mezi nimi strom. Tento ostrůvek bude zajišťovat, že se do výběhu dostanou lidé “suchou nohou” i za horšího počasí a budou mít odkud pozorovat své mazlíčky. Osvětlení budou zajišťovaly dvě lampy. Na okraji ostrůvku je umístěno pítko, pro zahnání žízně jak lidí, tak psů. Uvažoval jsem i o nádobě na vodu pro psy, ale byl jsem upozorněn, že by to z hlediska hygieny nebylo dobré, aby všichni psi pili z jedné společné nádoby, jelikož by se tak mohly velmi úspěšně mezi nimi šířit nemoci. U vchodu do výběhu jsou umístěny koše zvlášť na odpadky a zvlášť na psí exkrementy.

vybeh_posezeni

Samotný výběh je volně rozdělen na dvě části. První z nich je lesík s asi 9 stromy, ve kterém v létě najdou lidé i psi stínek, druhou je pak část s překážkami pro psy a prostorem například pro hru s míčkem/diskem.

vybeh_park vybeh_agility

Rozpočet

I když takový výběh může vypadat jako levná záležitost, při práci na rozpočtu a hledání cen člověk zjistí, že se jednotlivé položky rychle nastřádají. Hrubý návrh rozpočtu pro tento projekt mi vyšel na nějakých 414 400 Kč, tedy skoro půl milionu. Počítám ale, že je to spíše dolní odhad možné ceny. Jednotlivé položky jsou rozepsány v následující tabulce.

položka cena za kus množství cena celkem
lavička 4000 2 8000
koš na odpadky 3000 1 3000
koš na exkrementy 3000 1 1000
lampa 10000 2 20000
dlažba 700 36 m2 25200
překážky pro psy 7000 5 35000
stromy 3000 10 30000
plot a branka 200 126 m2 25200
pítko 15000 1 15000
chodník a přechod 100000 1 100000
projekt 50000 1 50000
práce 100000 1 100000
celkem     414400

Projekt

Návrh projektu jsem vypracoval ve SketchUp. Nejsem žádný architekt ani modelář, takže prosím o shovívavost. Projekt je možné nalézt přímo ve skladu modelů.

Po kliknutí na obrázek pod tímto odstavcem, by se měl spustit 3D model, ve kterém si návrh můžete prohlédnout ze všech stran.

Zde je pohled na celý výběh shora.

vybeh_shora

Model jsem se pokusil zasadit i přímo do pohledu na stávající výběh.

vybeh_foto

Pokud se vám můj návrh na projekt líbí, budu rád za jakoukoliv podporu - projekt najdete oficiálně zde. Pro zájemce je možné všechny zdrojové i výsledné vyexportované soubory najít na mém Gitlab repozitáři. Pokud máte nějaké dotazy, nápady na vylepšení nebo kritiku, budu rád pokud se ozvete pod článkem v komentářích nebo mi napíšete mail na můj email. Díky!